Return to site

Endokanabinoidni sistem: Kako deluje, kako lahko nanj vplivamo?

· Endokanabinoidni

Endogeni kanabinoidni sistem ali endokanabinoidni sistem so pred nekaj desetletji odkrili znanstveniki, ki so preučevali učinke rastline konoplje. Endokanabinoidni sistem velja za enega najpomembnejših fizioloških sistemov v telesu in sodeluje pri vzpostavljanju, vzdrževanju in spodbujanju zdravja ljudi. Endokanabinoidi (kemične spojine, ki jih telo naravno proizvede) in njihovi receptorji najdemo po vsem telesu v možganih, organih, vezivnih tkivih, žlezah in imunskih celicah. V vsakem tkivu endokanabinoidni sistem opravlja različne naloge z istim ciljem ohranjanja homeostaze (telesna stanja notranjih stanj).

Študije kažejo, da endokanabinoidni sistem zagotavlja enake pozitivne fizične in psihološke učinke kot konoplja. Ti lahko vključujejo, vendar niso omejeni na izboljšanje imunske funkcije, metabolizma, razpoloženja, prebave in bolečine.

Da bi najbolje razumeli endokanabinoidni sistem ali ECS, je pomembno, da najprej razumemo homeostazo:

 • Homeostaza je opredeljena kot "nagnjenost k relativno stabilnemu ravnovesju med soodvisnimi elementi, zlasti v vzdrževanju fizioloških procesov." Pogoji v telesu morajo biti ravno pravšnji, da naše celice ohranjajo optimalno delovanje. Telesni ECS je vitalni molekularni sistem, ki pomaga vzdrževati homeostazo in med drugim pomaga uravnavati telesno temperaturo.

Endokanabinoidni sistem lahko deluje kot most med našimi telesi in umi. Z razumevanjem tega sistema začenjamo videti mehanizem, ki razlaga, kako lahko naša različna stanja zavesti krepijo zdravje.

ECS je sestavljen iz dveh ključnih sestavnih delov in ga lahko najdemo pri vseh vrstah vretenčarjev. Dve ključni sestavni deli sistema ECS sta:

 • Kanabinoidni receptorji: najdemo jih na površini celic
 • Endokanabinoidi: majhne molekule, ki aktivirajo kanabinoidne receptorje

Kaj so Kanabinoidi?

Kanabinoidi so kemične spojine, ki služijo kot glasniki endokanabinoidnega sistema. Spodbujajo homeostazo na vseh ravneh biološkega življenja in interakcijo s telesom vplivajo na funkcije, kot so gibanje, misli in občutki. Čeprav obstaja veliko različnih vrst kanabinoidov, jih pogosto delimo v dve kategoriji: endokanabinoidi in eksokanabinoidi.

Kanabinoidi poleg uravnavanja naše homeostaze vplivajo na človekov odnos do zunanjega okolja. Družbeno lahko uporaba kanabinoidov spremeni človekovo vedenje, pogosto spodbuja delitev, humor in ustvarjalnost. S posredovanjem nevrogeneze (aktivne proizvodnje novih nevronov), plastičnosti nevronov in učenja lahko kanabinoidi pozitivno vplivajo na človekovo sposobnost ustvarjanja in popravljanja nevronskih poti v možganih.

Eksokanabinoidi ali eksogeni kanabinoidi prihajajo zunaj telesa kot posledica zaužitja konoplje in drugih rastlin, ki jih vsebujejo. Dve najpogostejši vrsti kanabinoidov, ki ju najdemo v konoplji, sta tetrahidrokanabinol (THC) in kanabidiol (CBD).

Sprejemniki teh kemijskih sporočil, ki jih prinašajo kanabinoidi, se imenujejo kanabinoidni receptorji.

Kako Endokanabinoidni sistem deluje?

Kot smo že omenili, so endokanabinoidi kemične spojine, ki jih telo naravno proizvaja. Do danes so znanstveniki odkrili dve glavni vrsti endokanabinoidov: anandamid in 2-arachidonoil glicerol (2-AG). Te snovi nastajajo na zahtevo iz maščob podobnih molekul v celičnih membranah. To pomeni, da se proizvajajo in uporabljajo le, kadar so potrebne, za razliko od drugih bioloških snovi, ki so shranjene za kasnejšo uporabo. Imajo afiniteto vezave tako na CB1 kot na CB2 receptorje.

Endokanabinoidi se razgradijo po encimih kmalu po njihovi proizvodnji. Ti encimi vključujejo amid hidrolazo maščobne kisline (FAAH) in monoacilglicerol lipazo (MAGL). Ena od pomembnih funkcij CBD je ta, da lahko zavira aktivnost FAAH in upočasni razgradnjo endokanabinoidov. Ko zaužijemo CBD, krepi in podaljšuje pozitivne učinke endokanabinoidnega sistema.

Endokanabinoidi izvirajo iz telesa in se pojavljajo v naravi. Endokanabinoidi in kanabinoidi se nahajajo na presečišču različnih telesnih sistemov, kar omogoča komunikacijo in koordinacijo med različnimi vrstami celic. Na mestu poškodbe lahko kanabinoidi zmanjšajo sproščanje aktivatorjev iz poškodovanega tkiva, stabilizirajo živčne celice in preprečijo čezmerno streljanje. Ta postopek pomiri sosednje imunske celice in prepreči sproščanje protivnetnih snovi.

Endokanabinoidi pomagajo vzdrževati optimalno ravnovesje v telesu (homeostaza). Ko je ECS moten, lahko funkcije v telesu (kot so metabolizem, prebava, spomin in razpoloženje) padejo iz ravnovesja.

Zdravstvene učinki endokanabinoidni sistema

Raznolikost lokacije receptorjev kaže, kako pomembni so endokanabinoidi za vsakodnevno telesno delovanje. Raziskave so pokazale, da lahko pravilno delujoč endokanabinoidni sistem izboljša številne funkcije človeškega telesa, vključno z:

 • Presnova
 • Razpoloženje
 • Imunsko delovanje
 • Gibanje
 • Apetit
 • Spanec
 • Prebava
 • Kardiovaskularni Funkcija
 • Toleranca bolečine
 • Spomin
 • Boljše učenje
 • Nevronski razvoj
 • Preprečevanje bolezni

Povzetek:

 • Endokanabinoidni sistem služi kot most med telesom in umom.
 • Pravilno delujoč endokanabinoidni sistem lahko s spodbujanjem homeostaze izboljša številne funkcije človeškega telesa.
 • Ključni sestavni deli sistema ECS so kanabinoidni receptorji in endokanabinoidi
 • Zdrav zdravi endokanabinoidni sistem je bistvenega pomena, pomembno je, da prepoznamo, kako ga vzdrževati.
All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK